Een expansievat kan niet gemist worden binnen woningen

Blog

Weet u met welk doel een expansievat aan het circuit rond een cv-ketel geplaatst wordt? Het expansievat heeft een veel belangrijkere functie, dan door veel woningbezitters gedacht wordt. Niet voor niets wordt sterk aangeraden om het expansievat zeker eens per twee jaar na te laten kijken, enigszins afhankelijk van de leeftijd van het expansievat. Het onderhoud aan een expansievat kunt u vaak niet zelf uitvoeren. Laat hier een loodgieter voor komen, om de kans op ongelukken te minimaliseren.

In dit artikel vertellen onze loodgieters u meer over de samenstelling van het expansievat en de werking hiervan. Dit geeft u een beter beeld van de noodzaak van het laten plaatsen van een expansievat in huis.

Manier waarop een expansievat is samengesteld

De reden dat u zelf geen onderhoud aan het expansievat uit zou moeten voeren, is het feit dat men gas aan dit apparaat heeft toegevoegd. Het expansievat bestaat uit twee kamers, die gescheiden worden met een membraan. In een van beide ruimtes bevindt zich het hete water, wat vanuit de cv-ketel naar het expansievat gevoerd wordt. De andere ruimte is voorzien van een gas, wat in de meeste gevallen stikstof is. Stikstof heeft de eigenschap, dat het relatief makkelijk kan worden samengeperst. Dit is een vereiste om het doel van het gebruik van een expansievat te bereiken.

Werking van het expansievat bij een te hoge druk

Het doel van het expansievat in huis, is het verlagen van de druk als deze door het opwarmen van het water sterk toeneemt. Een toenemende druk in het circuit rond de cv-installatie zorgt ervoor, dat het membraan richting de ruimte met gas zal bewegen. Door het gas eenvoudig kan worden samengeperst, zal de druk op het circuit van de cv-installatie afnemen. Op deze manier blijft de druk op het gewenste niveau en zal deze de maximale druk van het circuit niet overschrijden. Vaak ligt deze maximale druk rond de drie bar.

Oplossing bij een veel te hoge druk

Mocht het expansievat de druk niet voldoende kunnen verlagen, dan is er nog een noodoplossing in dit circuit ingebouwd. Bij een veel te hoge druk zal het overstortventiel geactiveerd worden. Dit ventiel maakt het mogelijk om heet water uit het circuit te halen, wat voor een verlaging van de druk op het circuit zal zorgen. In veel gevallen zal het expansievat de druk echter voldoende verlagen, wat het gebruik van het overstortventiel overbodig maakt.

Waarom kiest u voor ons?

De cv expert
24-uurs loodgietersdienst
Direct beschikbaar
Voordelige prijzen

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button