Radiatoren aansluiten is een taak die u naar onze mening het beste aan een professionele loodgieter kunt overlaten. Tijdens het uitvoeren van de (op het eerste oog zo makkelijk lijkende) taak kunnen namelijk talloze dingen misgaan. U mag van geluk spreken als u hierdoor na de aansluiting enkel last heeft van een druppelend koppelstuk. De gevolgen kunnen ook vele malen ernstiger zijn, zoals het oplopen van brandwonden door het hete water in de radiatoren of maandenlang te veel energie verbruiken omdat het verwarmingssysteem totaal niet efficiënt functioneert. Om dit te voorkomen delen we in dit artikel enkele dingen waar u op moet letten bij het aansluiten van de aan- en afvoer op radiatoren.
Verwissel de aanvoer en afvoer niet
Het klinkt natuurlijk heel logisch, maar het voornaamste waar u op moet letten bij radiatoren aansluiten op de leidingen is dat u de aanvoer en afvoer niet verwisselt. Nu zal u misschien denken dat het dom is om dat hier te vermelden, maar de fout wordt toch vaker gemaakt dan gedacht. Het aansluiten van de leidingen kan namelijk best verwarrend zijn als u de radiatoren op een andere plek wilt hangen of als u van een horizontaal model naar een verticaal model wilt overstappen. Uiteraard is het niet moeilijk voor te stellen dat bij een verkeerd aangesloten aanvoer en afvoer de verwarming niet naar behoren zal functioneren.
Verdere aansluiting van radiatoren
Heeft u eenmaal bepaald welke leiding bedoeld is voor de aanvoer en welke voor de afvoer van het water? Dan kunt u met de verdere aansluiting van de radiatoren beginnen. Met knelfittingen maakt u de leidingen vast aan de op de radiator bevestigde koppelstukken. De loodgieter adviseert u om altijd een paar euro te investeren in het kopen van nieuwe knelfittingen. Hiermee voorkomt u dat u al in een vroeg stadium met een lekkende radiator te maken krijgt.