Hoe moet ik een lekkende kraan repareren? Incl. Stappenplan!

Lekkende kraan repareren
Blog

Druppelt er water uit uw kraan wanneer deze gesloten is? Dan is er sprake van een lekkende kraan. In dat geval raden wij u aan om zo snel mogelijk in actie te komen. Waarom? Omdat een lekkende kraan u veel geld kost. U verspilt immers water en daar betaalt u voor. Een lekkende kraan repareren kan u een flinke besparing opleveren. Probleem is alleen dat veel mensen niet weten hoe zij de reparatie uitvoeren. Geldt dit ook voor u? Wij vertellen u in deze tekst hoe een lekkende kraan repareren precies in zijn werk gaat.

Stappenplan lekkende kraan repareren

Een lekkende kraan repareren is niet iets wat iedereen dagelijks doet. Heeft u dit ook nog niet eerder gedaan? Dan weet u mogelijk niet hoe u deze klus aan moet vliegen. Daarom hebben wij een stappenplan voor u opgesteld. Met de volgende zes stappen kunt u zelf een lekkende kraan repareren.

Stap 1: Sluit de watertoevoer af

Gaat u zelf uw lekkende kraan repareren? Sluit dan eerst de watertoevoer af. Deze vindt u vaak onderin de meterkast. Open vervolgens de kraan die u gaat repareren en laat het water uit de leiding stromen. Sluit het afvoerputje af wanneer alle water verdwenen is. Hierdoor voorkomt u dat er kleine onderdelen van de kraan in de afvoer belanden.

Stap 2: Koppel de kraanknop los

Om een lekkende kraan te repareren, koppelt u eerst de kraanknop los. Dit is het bovenste gedeelte van de kraan. Probeer eerst of dit handmatig kan. Hiervoor trekt u simpelweg aan de kraanknop. Lukt het niet met de hand? Dan zit de knop waarschijnlijk vast met een schroefje. Deze bevindt zich onder het gekleurde dopje. Draai deze los en koppel de kraanknop vervolgens los.

Stap 3: Controleer het leertje in de kraan

Nadat u de kraanknop losgekoppeld heeft, draait u ook de sierhuis los. Gebruik hiervoor een bahco of een waterpomptang. Breng altijd eerst een doekje aan in de bek van het gereedschap om schade aan de sierhuis te voorkomen. Draai vervolgens het binnenwerk uit de kraan. Het leertje van het kraanhuis komt nu bloot te liggen. Inspecteer of deze nog intact is.

Stap 4: Verwijder het kapotte leertje en koop een nieuwe

Is het leertje niet meer intact? Verwijder deze dan. Draai hiervoor eerst het schroefje of moertje waarmee het leertje vastzit, los. Dit kan met behulp van een sleutel. Kijk vervolgens goed naar het leertje. Niet iedere kraan heeft namelijk hetzelfde leertje. Weet u niet welke u moet hebben? Neem de oude dan mee naar de winkel. Zo voorkomt u dat u straks nogmaals uw lekkende kraan kunt repareren.

Stap 5: Verwijder klakaanslag binnenin de kraan

Is er kalkaanslag zichtbaar na het verwijderen van het leertje? Maak uw kraan dan eerst schoon alvorens u het nieuwe leertje plaatst. Gebruik hiervoor ontkalkingsmiddel. Zit er geen kalk aan de binnenkant van uw kraan? Plaats dan het nieuwe leertje en draai de moer of schroef weer goed aan.

Stap 6: Breng een nieuwe pakking aan en open de hoofdkraan

Heeft u een nieuwe leertje aangebracht? Vervang dan de pakking. Dit onderdeel staat ook wel bekend als de rubberring of dichtingsring. Hiervoor draait u het binnenwerk van de kraan volledig open en plaatst u het binnenwerk terug in het kraanhuis. Maak vervolgens de sierhuls vast en bevestig de kraanknop op de kraan. Open tot slot de hoofdkraan en kijk of de lekkende kraan gerepareerd is.

Oorzaken lekkende kraan

Wilt u een lekkende kraan repareren? Dan moet u eerst weten dat de lekkage verschillende oorzaken kan hebben. Zoals u in het bovenstaande stappenplan reeds las, is een versleten kraanleertje vaak de oorzaak. Daarnaast kan kalkaanslag binnenin uw kraan de lekkage veroorzaken. Voordat u uw complete kraan uit elkaar draait, raden wij u aan eerst naar de kraan zelf te kijken. Mogelijk heeft u de kraan niet goed dichtgedraaid. Hierdoor druppelt er water uit de kraan. Check daarom eerst of de kraan goed dicht zicht voordat u een lekkende kraan gaat repareren.

Laat een lekkende kraan repareren

Slaagt u er zelf niet om de kraan te repareren? Schakel dan een loodgieter in Zwolle in. Deze professional weet precies wat hij moet doen om een lekkende kraan te repareren. Hij weet precies hoe een kraan in elkaar zit en kan u ook vertellen of een onderdeel aan vervanging toe is. Wanneer u een loodgieter inschakelt, weet u zeker dat de lekkage aan uw kraan op een vakkundige manier verholpen wordt. Hierdoor hoeft u niet bang te zijn dat u binnenkort opnieuw een lekkende kraan moet repareren.

Waarom kiest u voor ons?

De cv expert
24-uurs loodgietersdienst
Direct beschikbaar
Voordelige prijzen

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button