Een lekkage kan verschillende oorzaken hebben. Allereerst kan het water ontsnappen uit jouw leidingstelsel. Het is echter ook mogelijk dat hemelwater via het dak of via de muur naar binnen komt. In beide gevallen ontstaat er vaak veel schade. Zo kan het water bijvoorbeeld de vloer, muur of meubels aantasten. De schade kan hierdoor behoorlijk in de papieren lopen. Reden genoeg dus om direct in actie te komen. Helaas herkent niet iedere inwoner van Zwolle een lekkage direct. Om te voorkomen dat er bij jou veel schade ontstaat, vertellen wij je hier hoe je een lekkage herkent.
Plas water op de grond
Bij een lekkage staat er vaak een plas water op de grond. Dit is bij een leidinglekkage en een daklekkage regelmatig het geval. Indien er inderdaad sprake is van een plas water, is de bron van het lek waarschijnlijk niet lastig te vinden. Deze zit ongetwijfeld ergens in de buurt. Denk nu niet dat een lekkage altijd zo makkelijk te herkennen is. Nee, want er kan ook sprake zijn van een onzichtbare lek.
Op zoek naar vochtplekken
Indien er geen plas water op de vloer ligt, betekent dit niet dat er ook geen sprake is van een lekkage. Er kan namelijk ook een leiding in jouw vloer of muur lekken. De bron van het lek is in dat geval lastig op te sporen. Je doet er dan goed aan om vloeren en muren te inspecteren op vochtplekken. Zie je ergens een vochtplek zitten? Dan is de kans groot dat er sprake is van een lekkage.
Inspecteer de buitenkant van jouw woning
Heb je het vermoeden dat er water van buiten naar binnen komt? Dan doe je er goed aan om de buitenzijde van jouw woning te inspecteren. Begin altijd bij de muren. Is een muur beschadigd? Dan komt het water mogelijk op deze manier jouw woning in. Inspecteer ook altijd het dak. Mist er bijvoorbeeld een dakpan? Dan is het aannemelijk dat dit de oorzaak is van een lekkage. Vergeet ook niet een plat dak te bekijken. Indien de dakbedekking op dit dak beschadigd is, kan er water naar binnen dringen en is een lekkage geboren.