Ontluchtingskraantje gebruiken (incl. stappenplan!)

ontluchtingskraantje
Blog

Wat is een ontluchtingskraantje?

Een ontluchtingskraantje is de plek waar de lucht uit uw verwarmingssysteem kan komen. Natuurlijk wilt u dat uw verwarming goed warm wordt, dan moet u ervoor zorgen dat er geen lucht in zit. Het is een klein dopje op uw radiator die met u met een speciaal sleuteltje kan opendraaien. Er is dan ongeveer de grootte van een speldenprik om lucht uit uw verwarming te laten.

Bellen lucht in uw verwarmingen zorgen ervoor dat de radiator niet goed warm kan worden. Als u uw verwarming gaat ontluchten moet u deze vervolgens ook weer bijvullen met water.

Wanneer gebruikt u een ontluchtingskraantje?

Wanneer een cv-installatie net is aangelegd of er is werk aangedaan, dan kan de loodgieter zelf voor de ontluchting zorgen. Verder is het wel handig om zelf af en toe te ontluchten door middel van het ontluchtingskraantje. Het is slim om dit te doen wanneer u merkt dat uw verwarmingen koud blijven. Ook kunt u het soms horen dat er lucht in de verwarmingen zit, vooral op het moment dat de ketel aanslaat. Bedenk goed dat u pas klaar bent met ontluchten wanneer er water uit de radiator komt. Neem hier goed uw tijd voor of neem desnoods contact op met een loodgieter als u zeker wilt zijn dat het goed wordt gedaan.

Stappenplan radiatoren ontluchten

  1. De eerste stap is simpel, zet de verwarming uit en draai alle radiatorknoppen dicht. Wacht even tot alle radiatoren koud zijn voordat u aan stap 2 begint.
  2. Draai hierna de thermostaatkraan helemaal open.
  3. Nu kan de ontluchting starten. Begin op de onderste verdieping met ontluchten en werk zo naar boven.
  4. Maak gebruik van een ontluchtingssleutel en ga op zoek naar het ontluchtingskraantje. Deze kan aan de zijkant of aan de bovenkant van de radiator zitten.
  5. Wees voorzichtig en houdt een opvangbak of doek onder de ontluchtingskraan.
  6. Draai heel voorzichtig het ontluchtingskraantje open totdat u een fluit geluid hoort.
  7. Wacht totdat u water uit het kraantje ziet komen. Laat hierna nog even het kraantje open totdat de waterstraal regelmatig is. Het kan zijn dat het water een bruine of een zwarte kleur heeft, dit is geen probleem.
  8. Draai voorzichtig het kraantje weer dicht wanneer het water weer helder is.
  9. Stel de thermostaatkraan weer in en draai de radiatorknoppen weer open.

Let op:  Neem nog even 10 minuten om te controleren of de waterdruk in de cv-ketel op 1,6 bar staat.

Waarom kiest u voor ons?

De cv expert
24-uurs loodgietersdienst
Direct beschikbaar
Voordelige prijzen

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button