Wat te doen bij een afvoerputverstopping?

wastafel verstopt
Blog

Afvoerputjes verstoppen regelmatig. Dit komt doordat vuil met het water mee gaat de pijpen in. De sifon is speciaal zo gemaakt dat hij vuil opvangt onder in zijn nek, maar soms kan dit zich ophopen en een blokkade veroorzaken. Deze blokkades zijn meestal gemakkelijk op te lossen en het is niet nodig om hier een loodgieter voor te bellen.

Gebruik de ontstopper

De ontstopper is een ouderwets gereedschap, maar werkt nog altijd prima voor problemen met je putjes. De druk die je er mee op de pijp uitoefent, kan vuil in de zwanenhals losmaken. Zorg er wel altijd voor dat je de overloop gaatjes dicht houdt zo dat er geen lucht in de pijpen kan komen.

Reinig zelf de sifon

Een aangenaam klusje is het niet, maar je kan ook makkelijk zelf je sifon reinigen. Plaats een emmer onder de pijpen zodat je het vuil en water veilig opvangt en draai de schroeven los. In verband met geurtjes is het verstandig om een raam open te zetten. Als je alles los gemaakt hebt kan je beginnen met schoonmaken van de sifon en de pijpen er omheen. Daarna plaats je alles weer netjes terug. Vaak lost dit de opstopping meteen op.

Gebruik bak soda en azijn als ontstoppingsmiddel

Dit is een geweldig alternatief voor de chemische middelen die je in de winkel kan kopen en het is goedkoper en beter voor het milieu. Neem een kop bak soda en strooi dat in je putje. Giet hier langzaam een kop azijn overheen en deze combinatie zal gaan schuimen en borrelen waardoor het vuil los raakt en zacht wordt. Na 15 minuten spoel je alles weg met kokend water.

Een blokkade voorkomen

Door je pijpen regelmatig te reinigen kan je een opstopping ook voorkomen. Neem vaker de sifon af en maak de pijpen schoon of gooi af en toe een beetje bak soda met azijn door je putjes. Je kan ook netjes kopen die je in je putje kan leggen en die het vuil er al uit filteren voordat het je pijpen kan bereiken. Voor hardnekkige en terugkerende problemen is het tijd om een loodgieter te bellen.

Waarom kiest u voor ons?

De cv expert
24-uurs loodgietersdienst
Direct beschikbaar
Voordelige prijzen

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button